Forskarna har funnit bevis för flytande vatten på vår grannplanet Mars, enligt TT.

Man har funnit de första säkra bevisen för saltlösningar som bildats nyligen på planetens yta, rapporterar Nature Geoscience.

Upptäckten innebär dock inte att det behöver finnas liv på planeten.

– Vi vet nu att det kanske finns förutsättningar, men vi saknar fortfarande bevis, säger Maria Sundin,docent i teoretisk fysik på Göteborgs universitet, enligt Aftonbladet. 

 

 

Nasa håller en presskonferens i kväll klockan 17.30 och då väntas den amerikanska rymdmyndigheten Nasa presentera sin upptäckt på planeten Mars.
Forskarna har tidigare samlat in material med hjälp av den amerikanska rymdstyrelsen Nasas landfarkost Curiosity och insamlingen har skett runt Gale-kratern i ett mycket torrt område vid ekvatorn på Mars. Tidigare har det bevisats att det funnits vatten på Mars, men med de nya bevisen står det klart att det finns vatten just nu.

Den nya upptäckten gjordes dock med hjälp av en spektrometer på Nasas rymdsond Mars Reconnaissance Orbiter, som ligger i omloppsbana kring planeten.
– Och det finns flytande vatten just här och nu, det är det som är det nya, säger Maria Sundin till Aftonbladet och fortsätter:
– Vi vet nu att det kanske finns förutsättningar, men vi saknar fortfarande bevis, säger Maria Sundin.

loading...

TT skriver att upptäckten, som först presenterades i Nature Geoscience, är att det med största sannolikhet finns flytande vatten på den röda planeten. Det innebär att det finns förutsättningar för liv, i alla fall det liv vi känner till på jorden. Men enbart ett tunt lager av vatten räcker inte eftersom den nuvarande miljön på Mars är livsfientlig i övrigt, har DN tidigare rapporterat om.