Det är inte många som börjar dagen med att få syn på ett vilddjur på verandan.

Men det var exakt vad som hände den här familjen drabbades av. Det hela utspelade sig när Phil Hendra besökte sin pappa i Fort Myers i Florida, USA. Plötsligt fick han höra hur sonen kom springades in i huset från verandan. Han sa ivrigt till pappan att det var en ”rolig hund” därute. Men när pappan följde med för att titta gjorde han en otäck upptäckt.

Det var inte en hund. Det var en ovanlig puma, skriver Naples News.

Det hela inträffade i mars 2016 och pappan berättar för Naples News att de blev chockade över att puman inte sprang iväg när den tittade upp på familjen. De kunde till och med stå på insidan och ta bilder på vilddjuret. Alla var positivt överraskade och djuret tittade in på människorna.

– Vi kommer aldrig glömma skönheten som tittade tillbaka på oss, ett så starkt och sällsynt djur, säger pappan.

Men den stora frågan är: Vad gjorde puman där? Bland människor – vid en villa? Enligt Darell Land, som arbetar på Florida Wildlife Conservation Commission, har så kallade Florida panthers upptäckts på människors bakgårdar och verandor.

It's not every day you look out the window to see a Florida panther sitting on your porch! Phil Hendra was at his father…

Posted by FWC Fish and Wildlife Research Institute on Tuesday, 29 March 2016

Familjen som bott i huset sedan 1988 berättar också att det inte var första gången som de fått oväntat besök. Två år tidigare hade en granne fått påhälsning av en ung panter. Men det var stor skillnad mot den som hälsade på hos familjens veranda – en fullvuxen puma.

Så här ser en ung liten puma ut:

Fascinated by Florida panthers?Then visit the 3rd Annual Florida Panther Festival tomorrow (November 16) in Naples. The…

Posted by FWC Fish and Wildlife Research Institute on Friday, 15 November 2013

Just den arten har varit utrotningshotad ända sen 1973, men har växt sedan mitten på 1990-talet. I dag beräknas det finnas 180 stycken Floridapantrar i världen, skriver NTD.

Puman stannade på familjen Hendras veranda i omkring 20 minuter innan den gick sin väg.

The Florida Panther Festival is this Saturday, November 5 from 9 a.m. to 4 p.m. at the Naples Zoo at Caribbean Gardens!…

Posted by FWC Fish and Wildlife Research Institute on Friday, 4 November 2016

Visst är naturen fascinerande? Nu hoppas jag att det går att rädda denna fantastiska, men utrotningshotade art! Dela vidare för att sprida kunskapen!