Fyrverkerier är ett stort samhällsproblem som skapar stora problem. Det menar Södertälje kommun, som nu vill att ett nationellt förbud ska införas.

Det är inte långt kvar till nyårsafton. Och redan nu är debatten om fyrverkerier igång. En fråga som fungerar som vattendelare för många. Vi är många som uppskattar att se vackra och häftiga eldspel på himlen. Men för många är det bara oljud, som skrämmer djur och barn. Fyrverkerier är heller inte bra för miljön och skadar varje år människor.

Läs mer: Dansbandsveckan sätter nu stopp för fyrverkerier – för alla djurens skull

Vill totalförbjuda fyrverkerier

Nu har Södertälje kommun gått ut med att de tänker verka för att fyrverkerier ska förbjudas i hela landet.

Södertälje kommun ska uppvakta samtliga kommuner i Sverige för att få så många som möjligt att skriva under en skrivelse till regeringen om ett nationellt totalförbud, uppger kommunen.

– Fyrverkerier är ett stort samhällsproblem som skapar mycket stor otrygghet och för med sig en mängd negativa konsekvenser för både människor, djur och natur, säger Ewa Lofvar Gerdsdotter, kommunalråd och ordförande i hållbarhetsutskottet (MP) på Södertälje kommun, i ett pressmeddelande.

Beslut för hela Sverige

– Kommunen kan inte ensam komma tillrätta med problemet, det krävs nationella beslut. Södertälje kommun tar nu täten för att få till en förändring i denna viktiga fråga.

Södertälje kommun har själva bestämt att det endast är tillåtet med fyrverkerier några timmar på nyårsafton.

Läs mer: Svenskarna är överens: Nu är det dags att förbjuda fyrverkerier

loading...

Fyrverkeri över Hammarby Sjöstad på nyårsafton. Foto Hasse Holmberg / TT

Vad tycker du, borde man totalt förbjuda fyrverkerier? Skriv gärna vad du tycker och dela vidare!