38-åriga Mikaela Askebäcks födsel av sitt tredje barn, dottern Saga, blev en dramatisk sådan. Födseln var planerad till Södertälje och förlossningen där, men så blev det inte.

Efter att ha haft värkar i två timmar fick Mikael höra att det var fullt på BB. Det slutade med att Mikael tvingades föda – på en parkeringsplats.

– Det finns en irritation över att de skickade iväg mig eftersom det stod i min journal att jag var rädd att föda i bilen, säger trebarnsmamman till SVT.

Efter två timmar av värkar ringde Mikaela in till förlossningen i Södertälje. Istället för en plats att föda på, fick mamman höra att det var fullt och en hänvisning till Södersjukhuset 30 minuter bort. Det skriver SVT.

loading...

Foto: Wikipedia.

Tvingades föda utanför Bauhaus

Mikaela var rädd för att föda hemma eller i bilen, och när hon meddelades att det inte fanns någon plats på BB i Södertälje blev hon orolig, men hon sa inte ifrån. Hennes fokus låg på barnet och att födseln skulle genomföras.

Hon och sambon fick skjuts till Södersjukhuset av en kamrat. Men de hann knappt halvvägs förrän det var dags. På en parkering utanför Bauhaus i Botkyrka föddes Mikaels dotter Saga.

– Jag låg ner i baksätet med dörren vidöppen ut mot parkeringen och jag tänkte att jag vill inte att någon ska se att jag ligger där. Det var inte så jag hade tänkt att det skulle bli, men i det läget har man inte så mycket val. Det tog fem minuter innan ambulansen kom, men då hade huvudet redan börjat titta ut, säger Mikaela till SVT.

loading...

Chockad sambo

Nu har två veckor gått sedan födseln. Allting gick bra och familjen mår fint. Men den omtumlande födseln har satt spår. Mikaela är irriterad över att hon tvingades föda på en parkering. Hon tycker inte att någon mamma ska tvingas vara med om det. Och för hennes sambo var händelsen ”chockartad”.

Maria Hedström, chefsbarnmorska på Södertälje sjukhus, har bett familjen om ursäkt för det inträffade och händelsen är rapporterad som en avvikelse. Det skriver SVT.

– Just den här dagen när hon ringde var det helt fullt, inte bara på alla förlossningsrum utan på alla rum överhuvudtaget. Det tar 30 minuter till Södersjukhuset och barnmorskan gjorde bedömningen att hon skulle hinna trots att man visste att kvinnan kunde föda fort, säger Hedström.

loading...

Foto: Pontus Lundahl/TT.

Det borde finnas fler BB i landet för att blivande mammor ska känna sig trygga och inte riskera att råka ut för sånt här. Tryck på dela-knappen för att sprida Mikaelas historia så att det blir en förändring!