Mitt barns säkerhet är det absolut viktigaste för mig. När jag packar in hela familjen i bilen dubbelkollar jag alltid flera gånger så att allt sitter fast ordentligt och att säkerhetsbälten är fastspända.

Så tänkte nog även Shelly Martins man när han åkte med parets sexåring Samantha i baksätet. Men minuter senare var han tvungen att ringa ett fasansfullt samtal till sin fru – nu vill Shelly Martin varna alla föräldrar för hur illa det kan gå om man följer rekommendationerna blint.

Bilen som Samantha och hennes pappa färdades i fick plötsligt sladd och kraschade in i ett träd 60 meter bort. Kraschen var så kraftig att säkerhetsbältet hon hade på sig skar upp hela magen.

Samanthas pappa klarade sig och tog sig ur bilen för att ringa till sin fru. Shelly Martin blev förstås förtvivlad och säger att hon aldrig kommer glömma den stunden. Hennes dotter var allvarligt skadad och hade ett djupt sår i magen.

loading...

Bildkälla: GoFundMe

”Hennes inälvor låg helt öppet på vänster sida” säger Shelly Martin till CBS News.

Det är inget ovanligt för sexåringar att sitta i vanligt bilsäte och i Virginia, där familjen bor, är rekommendationen att barn. Men Shelly är övertygad om att skadorna inte hade blivit lika allvarliga om hennes dotter hade färdats i en bilbarnstol istället.

loading...

Bildkälla:GoFundMe

”Hon skulle aldrig ha blivit så skadad om hon hade suttit i en bilbarnstol”, säger hon.

Och hon har ett budskap till alla föräldrar som har sina barn fastspända med säkerhetsbälte.

”Tro inte att ditt barn är för stor för bilbarnstolen när de är 7 eller 8 år, för det är de inte” sa hon till CBS News

loading...

Bildkälla: Flickr

Samantha fick även svår hjärnskakning och nackskador vid smällen, men har nu repat sig från skadorna. Men självklart blev det en omskakande upplevelse och hon har fått gå till en psykolog för att bearbeta posttraumatiskt stressyndrom.

Hennes familj uppger att de har känt sig uppgivna, men att sprida budskapet om dödsfällan, som säkerhetsbälten kan innebära, har gett dem kraft.

”Om vi kan öka kunskapen och rädda ett barn från att råka riktigt illa ut så har vi i alla fall fått någonting bra ut av allt det här”, säger Shelly Martin.

Shelly Martin och hennes man var nära att mista sin ögonsten för att de lyssnat på rekommendationer kring bilbarnstolar. Nu vill de varna andra för att gå i samma fälla – dela gärna detta om du också vill förhindra att andra barn råkar illa ut.