I naturen kan man hitta de mest fascinerade sakerna och dessa häftiga ljusfenomen är inget undantag. De kan tyckas nästan overkliga men i slutändan är de helt naturliga!

Månbåge, Victoriafallen, Zambia

En månbåge är en regnbåge som uppstår på natten och fungerar på samma sätt som en regnbåge. De är dessvärre inte lika tydliga på grund av det svagare ljuset från månen. Det är ett fenomen som förekommer över hela världen när det regnar och himlen är tillräckligt mörk. Vid Victoriafallen är chansen stor att få se en månbåge, där är det nämligen relativt vanligt.

loading...

BILDKÄLLA: WIKIMEDIA

 Eldfallet i Yosemite

Vid det så kallade Hästsvansfallet i Yosemite nationalpark i Kalifornien kan detta fenomen bevittnas, oftast i mitten av februari. När skenet från solnedgången reflekteras i vattnet, lyses det upp och färgas orangerött. Detta sker endast om förhållandena är perfekta; solen måste lysa upp fallet från precis rätt vinkel och vattenflödet måste vara stadigt. Det brukar vara ett populärt fenomen att bevittna och det rekommenderas att man befinner sig på plats tidigt på dagen för att få bästa möjliga utsikt.

loading...

BILDKÄLLA: IMGUR

 Antelope Canyon, Arizona

Strax utanför staden Page i Arizona ligger Antelope-kanjonen. Det är slingrande passager i den snäva kanjonen som bildats av vatten. När ljuset söker sig ned genom gliporna uppstår fantastiska ljusspel som lyser upp i lila, rött och orange. Eftersom det är risk för översvämning, krävs en guide för att besöka kanjonen.

loading...

BILDKÄLLA: PIXABAY

 Norrsken/Polarsken

Norrsken inträffar när laddade partiklar kraschar i jordens atmosfär. För störst chans att se ett av dessa vackra fenomen, rekommenderar vi att resa till Pajala eller Jukkasjärvi. Det förekommer även i de södra delarna av jordklotet och går då under benämningen polarsken. Det finns att skåda så långt söderut som i Afrika!

loading...

BILDKÄLLA: WIKIMEDIA

Mareld

När vissa typer av plankton blir störda, reagerar de genom att lysa upp och skapar på så sätt det vi kallar mareld. Några av de bästa ställena i världen att se detta fenomen är bland annat Maldiverna och Jamaica.

loading...

BILDKÄLLA: STRANGESOUNDS.ORG

 Den blå vulkanen, Indonesien

På östra Java ligger Kawah Ijen och man kan tro att den blå glöden kommer från lava men den kommer faktiskt från brinnande svavelgaser. Dessa uppstår vid svavelbrytning, en väldigt hälsofarlig arbetsmiljö för de som arbetar med det. Trots hälsoriskerna är vulkanen ett turistmål och det finns till och med guidade nattliga vandringsturer för att komma upp till kratern där man kan se den häftiga glöden.

loading...

BILDKÄLLA: IJEN TOURISM

 Marfa-Ljusen, Texas

Marfa-ljusen är ett samlingsnamn för en mängd olika oförklarliga och mystiska ljus som det rapporterats om i Chihuahuaöknen i västra Texas nära staden Marfa. Första rapporten kom på 50-talet och sedan dess har folk berättat om ljusklot som långsamt svävat i luften. En del talat om UFO:n men de allra flesta tror att det bara är reflektioner från strålkastare, eller rena påhitt. Som man brukar säga, sanningen finns där ute…

loading...

BILDKÄLLA: CREATIVE COMMONS

 Blå grottan, Capri

När solen lyser in i grottan som heter ”Grotta Azzuro” uppkommer ett helt fantastiskt blått sken, vilket har gjort den till ett otroligt populärt turistmål. Det finns även samma fenomen på andra platser i världen, bland annat på Malta, i Kroatien och i Grekland.

loading...

BILDKÄLLA: IBLA EUROPE

Lysmaskar i Nagoya City, Japan

När sommaren kommer, lyser skogarna utanför Nagoya City upp av ett gul-grönt skimmer bestående av kärlekstörstande lysmaskar som försöker attrahera en partner att para sig med. Under juni och juli är det störst chans att se dem. En annan plats där samma vackra fenomen finns är i Kampung Kuantan, Malaysia, där finns en av världens största kolonier av de lysande insekterna.

loading...

BILDKÄLLA: VAGABOND

 Manhattanhenge, New York

Två gånger om året, runt sommarsolståndet, uppstår Manhattanhenge, när solnedgången perfekt linjeras med gatunätet i Manhattan, som går från öst till väst. Namnet kommer från ”Stonehenge”, och liknande namn har getts till fenomenet i Chicago (”Chicagohenge”), Toronto och Montreal. Nästa gång Manhattanhenge inträffar är den tolfte och trettonde juli omkring 8.20.

loading...

BILDKÄLLA: SHUTTERSTOCK

Gröna blixten

Detta fenomen är så sällsynt att det finns väldigt få bilder. Det uppstår strax efter att solen gått ned eller precis innan den går upp och vissa påstår att det bara är kära personer som har förmågan att se den smaragdgröna blixten över horisonten.

loading...

BILDKÄLLA: VAGABOND

Den eviga stormen, Venezuela

Den eviga stormen nära Maracaibosjön i Venezuela skakar natthimlen med så många som 280 blixtnedslag i timmen och förekommer upp till 160 dagar om året. Sjön omges av berg på tre sidor och fångar varma luftvindar från Karibien. När den varma luften i viken möter den kalla luften som kommer ner från Anderna, tvingas den varma luften upp och kondens och elektriska urladdningar skapas.

loading...

BILDKÄLLA: WIKIMEDIA

Waitomo Glowworm Caves, Nya Zeeland

Dessa grottor utanför Auckland fungerar som hem åt hundratusentals lysmaskar, som får väggarna på insidan att se ut som en avlägsen galax med miljoner glittrande stjärnor. För att uppleva detta fenomen kan du antingen åka en båttur eller varför inte flyta genom grottorna på en badring?

loading...

BILDKÄLLA: FLICKR

Efter att ha sett dessa bilder råder inget tvivel om att vår värld är en fantastisk plats och att ljus kan uppstå överallt!

Källa: Vagabond