När Nadia Simeonidou och hennes dotter Eliza besökte Ikea i Malmö gjorde dom en argsint upptäckt.

Nadia arbetar som lärare och Eliza engagerar sig i organisationen Helamalmö, som arbetar för integration och mot segregation. Båda två är vana att tackla fördomar.

Efter de såg Ikea:s beskrivning av vilka som ”bor” i deras iscensatta vardagsrum i varuhuset blev de båda förbannade och lämnade varuhuset i ren ilska.

Rummen föreställer sex stycken skånska vardagsrum, tre som är i en lägre prisklass och tre stycken i en högre prisklass.

loading...

Nadia och Eliza Simeonidou Foto: Privat

Den arabiska familjen ”bodde” i den lägre prisklassen och beskrevs som ”Här bor familjen Yassin och Hanan med tre barn, 8, 6 och 5 år.” De bor i rosengård utan efternamn, föräldrarna ingen ålder och barnen är namnlösa.

– Det ska väl vara typiskt för Rosengård. Invandrare med många barn som kommit tätt, säger Eliza Simeonidou till Expressen.

Den svenska familjen bodde i ett finare område och beskrevs som ”Här bor Johan Svensson 32 år och Maria Nilsson 31 år.”

– I Bjärred är det jättefint, förstår man. De har större vardagsrum och efternamn. Vad är det för bild människor får av Malmö? frågar Eliza.

– Ikea förstärker folks fördomar. Jag är jättechockad, säger Nadia till Expressen.

Ikea ger svar

Felix Östman, Ikeas presskontakt säger att Ikea i Malmö ”givetvis ska vara ett varuhus för alla”, rapporterar Kvällsposten.

– Vi är väldigt ledsna om våra skyltar uppfattas som segregerade. Tanken har bara varit att skylta upp miljöer i två olika prisklasser, säger Fredrik Östman och fortsätter:

– Men vi ska se över skyltningen redan imorgon. Om vi ser att vi hamnat i ett mönster vi inte varit medvetna om så ska vi naturligtvis ändra på det, säger Felix Östman till tidningen.