Mikael Nordmarks son Hugo är 7 år gammal och föddes med en hjärnåkomma kallad lissencefali. En missbildning i hans hjärna gör att han lider av en cp-skada, eplilepsi samt begränsad syn. Detta medför att han varken kan gå eller sitta upp själv och att han matas delvis via en knapp i sin mage.

Men detta hindrar inte Hugo och hans pappa från att klara av tuffa saker tillsammans. I dag, lördagen den 4:e juni, ska de för tredje året i rad springa Stockhom Marathon tillsammans, rapporterar Expressen.

Sommaren 2014 var första gången Hugo och Mikael klarade av det 42 kilometer långa loppet tillsammans där pappa Mikael springer och drar Hugo i en vagn framför sig. Och i år är det alltså dags igen – för tredje året i rad.

loading...


Men själva löpandet är inte det viktigaste menar pappa Mikael.

– Det handlar om att visa andra föräldrar till barn med funktionshinder att det går att göra mycket mer än vad man tror. Och det har vi verkligen åstadkommit. Vi ordnade ett eget lopp i Täby förra året och då dök det upp tjugo ekipage liknande mitt och Hugos. De hade blivit inspirerade av oss, säger Mikael till Expressen.

Att springa ihop har också blivit far och sons sätt att komma närmre varandra.

– För vår del har det alltid varit en utmaning att hitta saker att göra ihop, i och med att Hugo har så omfattande rörelsehinder. När vi hittade det här blev det ett sätt att göra något tillsammans, som far och son. Det är vår grej. Det är jättestort för oss och det är väldigt starkt när vi är ute och springer.

loading...


Men även om loppet i sig kanske inte är det allra viktigaste kan inte pappa Mikael låta bli att säga på att de trots allt är lite intresserade av att leverera en bra tid. Målet är en tid under fyra timmar.

– Vi sprang på 4.29 förra året, 5.09 årets dessförinnan. Så det känns som en bra målsättning, säger han till Expressen.

Publicerad av Newsner Familj, gilla gärna