En omfattande skogsbrand härjar i provinsen Alberta i Kanada och har gjort i någon vecka. Hundratals brandmän jobbar för fullt med att bekämpa branden och hålla den under kontroll, och tiotusentals invånare från staden Fort McMurray har tvingats evakueras.

På söndagen hade branden spridit sig till en yta på 200 000 hektar – som är större än London. För att branden överhuvudtaget ska kunna slockna krävs rikligt med regn.

Nu har syriska flyktingar i Calgary, också en stad i provinsen Alberta, tagit ett initiativ för att hjälpa de kanadensiska familjer som har drabbats av den extrema branden.

Det går inte föreställa sig vad de branddrabbade i Kanada går igenom, som tvingas fly sina hem. Det har tagits ett beslut om att 88 000 personer – i princip en hel stad – ska evakueras från Fort McMurray, som är det tredje största oljeområdet i världen.

Många syriska flyktingar kan relatera till detta. Att tvingas lämna sina hem, att få sina hus förstörda. Därför vill flyktingar i Calgary nu hjälpa de kanadensare som har tvingats fly undan elden.

loading...


En grupp nyanlända har en grupp på Facebook: Syrian Refugees Support Group Calgary. Nu erbjuder de sina kanadensiska grannar i norr det lilla de har, skriver Huffington Post. De samlar ihop förnödenheter och samlar ihop donationer på fem dollar, cirka 30 kronor.

Det var i onsdags som flyktingen Naser Nader skrev till sina landsmän i gruppen att han önskade betala tillbaka hjälpen han och andra flyktingar fick från Kanada när de anlände.

”Kanadensarna har försett oss med allt så det är vår plikt att hjälpa de människor som nu har förlorat sina hem och allt i branden”, skriver han i ett inlägg som har översatts från arabiska till engelska.

loading...


De nyanlända är oerhört tacksamma över det välkomnande de har fått i Kanada. Detta är ett sätt för flera av dem att visa sin uppskattning.

Sam Nammoura är en av grundarna till Syrian Refugees Support Group Calgary – och han berättar för Huffington Post hur stolt han är.

– Syrien har en lång historia av att vara väldigt generöst. Nykomlingarna som anlände för bara två-tre månader sedan … Fem dollar för dem är en stor summa pengar. Jag är så stolt. Jag fick tårar i ögonen och jag blev glad i hjärtat, säger han om syriernas initiativ.

loading...


Saima Jamal som också var med och startade gruppen är glad över generositeten.

– Det är fantastiskt. Man måste förstå hur lite dessa personer har. Men de förstår idén av att en hel stad förlorar sina hem. Det är något de lätt kan relatera till. De har själva gått igenom det, säger hon till The Calgary Herald.

Detta är oerhört fint och generöst av de nyanlända. Deras initiativ gör mig varm i hjärtat! Dela gärna detta vidare för att visa vilken medmänsklighet det finns i världen.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna