Många föräldrar klagar på sina barn när de sitter framför datorn eller tv:n istället för att gå ut i friska luften. Men du vet vad de brukar säga: inget ont som inte har något gott med sig.

Fråga bara föräldrarna till den 10-årige pojken Jani från Finland. Jag skulle gissa att de är rejält stolta över sin son efter att Facebook belönat honom med 9 000 euro, drygt 83 000 kronor – då han upptäckte en bugg i den Facebook-ägda appen Instagram.

Det kallar jag veckopeng!

10-årige Jani har tidigare hittat ett par säkerhetshål i olika system, men inget som har gett någon belöning. Det han nu upptäckte var att han man med skadlig kod kunde radera bildkommentarer som skrivits av andra användare på den populära bild-appen Instagram.

– Jag kunde ha tagit bort kommentarer från vem som helst, till och med Justin Bieber, säger Jani till tidningen Iltalehti.

Men det gjorde han inte. Den teknikkunnige pojken skickade istället ett mejl till Instagram och berättade om bristen de hade i sitt system – och ett par dagar sedan fick han ett glädjande svar.

Som tack för upptäckten belönades Jani med 9 000 euro – vilket motsvarar cirka 83 000 svenska kronor.

loading...

Bildkälla: Shutterstock

Både föräldrar och klasskamrater blev överraskade av den klipske pojkens färdigheter – inte minst då 10-åringen dessutom är självlärd och har lärt sig allt på egen hand.

Jani har ett stort intresse för datasäkerhet och har nu också fått hålla lektioner om detta på skolan. I framtiden drömmer han om att arbeta som säkerhetsexpert.

– Det skulle vara mitt drömjobb. Säkerhet är verkligen viktigt, säger Jani enligt Iltalehti.

För den stora belöningen planerar han att köpa en ny cykel och fotboll samt en varsin dator till sig själv och sin tvillingbror.