Har du någonsin hört talas om ett människobibliotek?

Det finns något som heter ”The human library” – som är som ett bibliotek men med människor i stället för böcker. Det går ut på att du lånar en människa en viss period och umgås med denne.

Personer ställer frivilligt upp som lån och öppnar upp sig själva och sina erfarenheter för dem som kommer till biblioteket. ”Läsarna” uppmuntras att ställa frekventa frågar medan de lånar en person, för att lära sig mer. Oftast handlar det om frågor som vi alla inte har särskilt mycket kunskap om, eller om frågor som vi kan tycka är svåra att diskutera. Så det är bara att låna en person och fråga på – han eller hon svarar ärligt.

 

Tanken med The human library är att utmana stereotyper och fördomar genom dialog. Det är verkliga människor som är på lån, som kan berätta om sina upplevelser, tankar och erfarenheter.

loading...

Bildkälla

The human library kan finnas på event runt om i världen, och har bland annat varit med på Roskildefestivalen i Danmark. Det hela startade faktiskt som ett projekt för Roskildefestivalen våren 2000. Du kan läsa mer om organisationen här.

loading...

Bildkälla

I biblioteket har du möjlighet att låna till exempel en person med autism, en naturist, en flykting, en bipolär, en ensamstående mamma, en hemlös, en hivsmittad … Listan är lång. Och sedan är det bara att sätta sig ner och prata, fråga och lära.

loading...

loading...

Bildkälla

En fantastisk idé för att möta människor du kanske inte kommer i kontakt med annars. Gilla gärna om du också tycker att det låter spännande!

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna