Jag var naiv att tro att det inte var så stor skillnad på matsedlarna i förskolan, om man jämförde mellan glesbygd och storstad. Men oj så fel jag hade. Land.se har publicerat den här artikeln, där Åsa Lundmark från Södra Sunderbyn har jämfört två olika matsedlar.
– Jag har aldrig sett skillnaden mellan stad och land så tydligt som här, säger Åsa Lundmark till Land.se.

loading...

Vi på Newsner är glada över att ha fått tillstånd av Åsa Lundmark att publicera den här bilden. Den visar matsedeln från en förskola i Stockholms innerstad och från en förskola i Norrlands inland. Och medan den ena matsedeln skulle kunna vara från en högklassig finrestaurang, är den andra så sparsmakad att det nästan blir komiskt. Självklart finns även klassikern ”Vad köket bjuder på” med på den norrländska matsedeln…

De olika matsedlarna säger väldigt mycket om skillnaderna mellan land och stad, menar Åsa Lundmark i artikeln på Land.se.
– Det är så tydligt vad som är centrum och periferi. I inlandskommunen snålar man på resurser. Den här matsedeln gäller samtliga förskolor, skolor och äldreboenden, därför är det mat även på lördag och söndag. I Stockholm måste man marknadsföra sig på ett annat sätt. Och så den tiden det måste ta att skriva Stockholmsmatsedeln. Jag tycker synd om förskolepersonalen som har blivit gisslan i detta och synd om barnen som inte vet vad de äter, säger hon i artikeln.

Nu hoppas Åsa Lundmark att de beslutsfattande inser problemet och funderar över vilka åtgärder som behövs för att minska segregationen mellan glesbygd och stad.

Publicerad av Newsner Familj, gilla gärna