Allt som finns kvar från det mäktiga fartyget Titanic, som sjönk på sin jungfruresa 1912, är i dag värt sin vikt i guld.

Det gäller även det simplaste av kex. Nyligen såldes en liten kexbit på aktion och en samlare från Grekland bestämde sig för att öppna plånkboken.

Priset? 195 000 kronor, enligt BBC.

 

När Titanic körde in i ett isberg den 15 april 1912, var hennes öde beseglat. Ett av de fartyg som svarade på nödanropet var SS Carpathia. Fartyget lyckades rädda cirka 700 personer och några som hade tur nog att överleva var makarna Fenwick.

loading...

James Fenwick behöll flera fotografier och en tidskrift från den tragiska dagen. Men också ett lite ovanligare objekt: Ett kex.

loading...

Kexet kallas nu ”världens mest värdefulla kex.” och låg i ett överlevnadskit som fanns på en av Titanics livbåtar. James stoppade kexet i ett kuvert och skrev ”Pilot biscuit from Titanic lifeboat April 1912”.

loading...

Det över hundra år gamla kexet sålts på auktion för 15 000 pund, ungefär 195 000 kronor, skriver BBC. Det gör den lilla biten till världens dyraste kex.

loading...

Det såldes flera andra dyrgripar på samma aktion. Ett foto som förmodas föreställa det isberg som sänkte Titanic, taget dagen efter, av en steward på ett annat fartyg, gick för cirka 275 000 kronor.

loading...

En kopp som Carpathias kapten, Arthur Rostron, fick av en överlevande, Molly Brown, efter en insamling bland de förmögna passagerarna efter katastrofen, såldes för 1,7 miljoner kronor till en brittisk samlare.

loading...

Fotokälla: 1, 2, 3.

Titanic var på väg från Southampton till New York på sin jungfruresa när hon körde in i ett isberg strax före midnatt den 14 april 1912. Lite mindre än tre timmar senare, omkring klockan 02.20 på morgonen den 15 april, hade det som många tänkte var ett ”osänkbart” fartyg, gått till botten.1 514 människor omkom. 710 överlevde, men ingen av dessa är i livet i dag.

Gilla gärna Newsner Historia om du vill ha fler liknande artiklar i ditt flöde genom att klicka på knappen nedan.